text

Persoonlijk

Mijn naam is Gerda van Wingerden, geboren in 1952. Na mijn H.B.O. Maatschappelijk Werk heb ik zeven jaar gewerkt in diverse sectoren van de welzijnszorg, o.a. in het maatschappelijk werk, de crisisinterventie en psychiatrie.

In 1979 reisde ik een jaar door India, Nepal en Sri Lanka waarbij ik kennis maakte met Boeddhistische leraren en leerde mediteren. Hierna ben ik gestart met de studie en beoefening van het Boeddhisme in een Tibetaans Boeddhistisch Studiecentrum in Engeland. Gedurende de vier jaar dat ik hier woonde en studeerde ben ik door Boeddhistische leraren benoemd tot meditatieleraar en als zodanig gaf ik lezingen en cursussen in Nederland, Engeland, Frankrijk en Spanje.

Na deze studie wilde ik onderzoeken hoe meditatieve ervaringen van innerlijke rust en balans toegepast kunnen worden in het soms behoorlijk weerbarstige dagelijkse leven. Om mij hier verder in te scholen, volgde ik de 4-jarige opleiding ‘Transpersoonlijke psychotherapie’  o.l.v. Jan en Riekje Boswijk. Hierna deed ik de 4-jarige  ‘Opleiding tot zijnsgeoriënteerd psychotherapeut’ en diverse bijscholingen aan de ‘School voor zijnsoriëntatie’, o.l.v. Hans Knibbe. Ik ben 12 jaar verbonden geweest aan deze School, ook als leertherapeut, wat inhoudt dat ik studenten van de School begeleidde in hun persoonlijk proces. Vanwege mijn belangstelling voor de natuur heb ik de Natuurgidsenopleiding bij het IVN in Leiden gevolgd. Ik vind het boeiend om te ontdekken dat bepaalde processen in de natuur treffende metaforen zijn voor ontwikkelingsprocessen bij mensen.

Sinds 1989 was ik zelfstandig gevestigd als therapeut/begeleider en meditatieleraar in mijn praktijk in Leiden. Ruim dertig jaar later, in 2022, ben ik met mijn praktijk gestopt. Ik begeleidde met plezier en bezieling cliënten in individuele sessies, relatiesessies en in groepsactiviteiten naar meer innerlijke vrijheid en levensvreugde. Met veel voldoening kijk ik terug op mooie, werkzame jaren.